Dyonne

Contact met bewoners vind ik superbelangrijk

Dyonne van den Berg - Woonconsulent Bewonersparticipatie

“Ik ben Dyonne, woonconsulent bewonersparticipatie bij BrabantWonen. Samen met mijn collega’s van de afdeling Sociaal Beheer betrek ik huurders en woningzoekenden bij de keuzes die wij maken als woningcorporatie. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om het gesprek aan te gaan met doelgroepen die we nu nog te weinig betrekken. Dat vraagt om creativiteit en zelfstandig werken. Ik ben niet op zoek naar één gezamenlijk geluid. Juist het ophalen van verschillende opvattingen en meningen is waardevol. Ook binnen het team mogen die er zijn. We sparren veel met elkaar, maar niemand verwacht dat de ander zomaar meegaat in zijn of haar waarheid. Wel komen we er samen altijd uit.”

Ik vind de persoonlijke betrokkenheid echt mooi

“Dat ik nu al vier jaar bij BrabantWonen werk, had ik tijdens mijn studie Social Work niet gedacht. Toen ik stage liep bij een sociaal wijkteam kreeg ik te maken met een wijkbeheerder. Zijn baan leek me mooi vanwege de persoonlijke betrokkenheid die het werk van je vraagt. Je maakt echt verschil door mensen een goede en passende woning aan te bieden en te zorgen voor een leefbare wijk. Goh, wat tof, dacht ik toen, waarom weten we als student Social Work niet dat je dit werk ook kunt doen? Na mijn afstuderen wist ik dus al dat ik wijkbeheerder wilde worden. Toen er bij BrabantWonen een vacature was, besloot ik als jong bloempje te solliciteren.”

We willen gewoon graag het goede doen

“Ik voel me thuis bij BrabantWonen, omdat we echt impact willen maken in de wijk. Die drijfveer heb ik ook, lekker aanpakken en mijn steentje bijdragen. Het directe contact met bewoners vind ik daarin superbelangrijk. Wij kunnen het op kantoor wel gaan zitten bedenken, maar laten we eerlijk zijn: wij zijn meestal zelf niet onze doelgroep. Laat mij daarom maar met mijn BrabantWonen-jasje de wijk ingaan om te horen wat daar speelt.

Van samenwerken met bewoners krijg ik veel voldoening. Ik denk bijvoorbeeld aan een geveltuinen-project dat ik samen met huurders opleverde. Een enorme verbetering voor de akoestiek in de woning en goed voor de biodiversiteit en de ontmoeting in de wijk. Ik waardeer het enorm in BrabantWonen dat we echt voorop willen lopen in duurzaamheid. Niet uit bravoure, maar omdat we het goede willen doen. Ons motto ‘Natuurlijk samen’ klopt echt. Als vanzelfsprekend doen we het samen met bewoners, en ook als team werken we nauw samen. Je vindt ‘samen’ in alles terug: van groen in de wijk tot leefbaarheid.”

Met lokale kunst gaan we vandalisme tegen

“Een werkdag bij BrabantWonen is nooit hetzelfde, maar het contact met collega’s is altijd goed. We hebben positieve aandacht voor elkaar, ruimte voor een goede grap, maar ook momenten om te checken: hoe zit je erbij? Heel fijn is dat ik zelf kan bedenken hoe ik mijn rol invul. Natuurlijk moet het werk aan bepaalde criteria voldoen, maar ik doe het graag op mijn eigen creatieve manier. Tijdens corona stonden er twee flats leeg waarvan de ruiten steeds werden ingegooid. Samen met de partners in de wijk bedacht ik een oplossing. We regelden een aantal houten platen en verf. Kinderen mochten tekeningen op die platen maken en jongeren spoten er graffiti op. Daarna plaatsten we ze voor de ruiten van het gebouw. Het resultaat was een tentoonstelling van lokale kunst, plus de ruiten werden niet meer ingegooid. Een mooie manier om vandalisme tegen te gaan.”

Ik wil actief mensen bereiken die we anders niet horen

“Inmiddels heb ik hier intern een mooie stap gezet. Naar een functie die nóg beter bij me past; woonconsulent participatie. Ook die functie geef ik het liefst zelf vorm en dat kan bij BrabantWonen heel goed. Een uitdaging voor mij is wel de complexiteit van de doelgroep. En de toenemende kwetsbaarheid in wijken die zorgt voor scheefheid. Iemand die vanuit de daklozenopvang doorstroomt naar een sociale huurwoning verdwijnt makkelijk uit beeld. Dat vind ik lastig om te zien, omdat ik het zo graag beter wil doen. Ik zie het als mijn missie om juist daar aan te werken: het actief bereiken van de mensen die we niet zien en horen, want ook zij hebben een mening.”