Woningruil

Stel, uw kinderen zijn het huis uit en u wilt wat kleiner gaan wonen, bijvoorbeeld in een appartement. Terwijl een jong gezin juist van een appartement naar een groter huis wil. Dan kan woningruil een uitkomst zijn.

Natuurlijk Samen

Stel, uw kinderen zijn het huis uit en u wilt wat kleiner gaan wonen, bijvoorbeeld in een appartement. Terwijl een jong gezin juist van een appartement naar een groter huis wil. Dan kan woningruil een uitkomst zijn.

Wilt u uw woning ruilen? Volg dan onderstaande stappen:

1 - U zoekt zelf iemand om een woning mee te ruilen.

U moet zelf op zoek naar iemand om de woning mee te ruilen. Wij helpen u daar niet bij. U kunt alleen een woning ruilen met een andere huurder. U kunt ook ruilen met een huurder uit een andere gemeente, overal in Nederland.

2 - U meldt de woningruil bij BrabantWonen.

Heeft u iemand gevonden om mee te ruilen? Dan moeten u en de andere partij allebei de woningruil aanvragen. Dat werkt zo:

Situatie 1
Bent u allebei huurder van BrabantWonen? Dan moet u allebei ons Aanvraagformulier woningruil invullen.

Situatie 2
Wilt u ruilen met iemand van een andere verhuurder? Dan moet de ene partij de aanvraag bij ons doen, en de andere partij de aanvraag doen bij de andere verhuurder:

  • Huurt u nu bij BrabantWonen, en wilt u verhuizen naar de woning van een andere verhuurder? Dan regelt u uw aanvraag bij die andere verhuurder.
  • Huurt u nu bij een andere verhuurder, en wilt u verhuizen naar de woning van BrabantWonen? Vul dan ons Aanvraagformulier woningruil in.

3 - Wij bekijken of u in aanmerking komt voor woningruil.

Om een woning te kunnen ruilen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke dat zijn leest u hieronder bij 'vraag en antwoord'. 

Een belangrijke voorwaarde voor woningruil is dat uw nieuwe huis ‘passend’ is. Uw inkomen, leeftijd en huishoudgrootte bepalen op welke huurwoning u mag reageren. Voordat we u een woning toewijzen, controleren we daarom uw inkomen. Als dat niet past bij de huurprijs, dan wijzen we u de woning niet toe.

Meer daarover leest u op de pagina 'Op welke woningen kunt u reageren?'.

4 - Wij veranderen misschien de huurprijs.

Als een huurder gaat verhuizen en de woning ‘vrij komt’, dan bekijken we altijd of de huur van die woning nog actueel is. Het kan zijn dat we de huur van de woning verhogen of soms verlagen. De nieuwe huurder gaat dan de gewijzigde huur betalen.

Dat geldt ook bij woningruil: soms betaalt de nieuwe huurder een andere huurprijs dan de vertrekkende huurder. Dat kan dus gevolgen hebben voor de vraag of de woning ‘passend’ is voor de nieuwe huurder.

Zijn de woningen met de nieuwe huurprijs niet meer passend voor u, of voor degene waar u mee ruilt? Dan kan de ruil niet doorgaan.

5 - Wij beoordelen definitief of de woningruil door kan gaan.

Voldoen u en de andere huurder aan alle voorwaarden? En is voor allebei de nieuwe huur ‘passend’? Dan kan de woningruil doorgaan. Succes met verhuizen!

Vraag en antwoord

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor woningruil?

Als u met iemand anders of met een ander huishouden wilt ruilen van woning, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U woont minimaal een half jaar in de woning.
  • U heeft geen huurachterstand.
  • Uw huishoudgrootte past bij de woning en het aantal kamers.
  • Uw inkomen moet passen bij de huurprijs van de andere woning.
  • U woont in een zelfstandige woning.
  • U heeft geen negatieve verhuurdersverklaring, bijvoorbeeld doordat u schulden heeft of overlast heeft veroorzaakt.
  • Eén of beide woningen mogen geen 'bijzondere bestemming' hebben. Bijvoorbeeld een woning die verkocht wordt.
  • Eén of beide woningen mogen geen renovatie- of sloopwoning zijn.
  • U kunt niet ruilen tussen een koopwoning en huurwoning.
  • Als een ruilpartner niet de Nederlandse nationaliteit heeft, dan moet u een geldige verblijfsstatus of RNI kunnen aantonen.
  • De ruilpartners mogen niet inwonend zijn.
  • Er mag geen sprake zijn van woonfraude.

Soms zijn er nog andere redenen waarom wij wel of niet akkoord gaan met woningruil. Dat hangt af van uw situatie. Kijk ook op de pagina Passend Toewijzen.

Meer informatie

  • Delen