- A
- A
- A
"Wat is nou belangrijker dan een dak boven je hoofd?"
Cecile Polman - Senior Adviseur Ontwikkeling
“Ik ben Cecile Polman, nu Senior Adviseur Ontwikkeling en al zo’n zes jaar werkzaam voor BrabantWonen. Eerst op interimbasis, daarna als wijkbeheerder en woonconsulent. Als interimmer voelde ik me al meteen thuis – meer zelfs dan bij het bedrijf waar ik eigenlijk in dienst was. Toen ik de kans kreeg om vast te komen werken bij BrabantWonen was de keuze snel gemaakt. Omdat ik net mijn eerste kindje had gekregen, was de vastigheid fijn. En ik wist dat ik veel vrijheid zou krijgen om de dingen te doen die ik graag doe en waar ik goed in ben.”
Ik wil werken aan maatschappelijke uitdagingen
“Ik begon mijn carrière bij een bedrijf voor leegstandsbeheer. Het harde, commerciële daaraan was niet mijn ding. Ik zocht meer maatschappelijke betrokkenheid. Volkshuisvesting vond ik wel interessant. Dus was het logisch om voor corporaties te gaan werken. Bijdragen aan ‘goed wonen’, dat trok me. Want wat is nu belangrijker dan een dak boven je hoofd? Ik zie dat het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om een plekje te vinden. Laat staan een plek die goed past bij hun situatie nu en op de lange termijn. Dat bewustzijn deel ik met bijna alle corporatiemedewerkers die ik heb ontmoet. Als je die persoonlijke en maatschappelijke betrokkenheid mist, dan is een woningcorporatie misschien niets voor jou.”
Ik kan steeds meer impact maken
“Met iedere nieuwe rol die ik kreeg, kon ik op steeds grotere schaal impact maken voor woningzoekenden en huurders. Waar ik als wijkbeheerder in gesprek ging met individuele mensen die overlast veroorzaakten, keek ik als woonconsulent naar leefbaarheid in het algemeen. In mijn rol als Senior Adviseur Ontwikkeling werk ik aan strategisch beleid. Hoe regelen we zaken intern? Hoe geven we veranderende wet- en regelgeving een plek binnen onze organisatie? Interessant om op dit niveau mee te denken.”
Met simpele ingrepen maken we soms een groot verschil
“Ik keek altijd al verder dan de uitdagingen van de dag. Naar hoe we dingen beter konden organiseren. Ik denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van inbraken. Zoiets heeft grote impact op veel verschillende mensen. Huurders bellen het servicebureau, een opzichter moet ernaartoe, bewoners zoeken contact met sociaal beheer, omdat ze zich zorgen maken over de veiligheid. En zelfs de afdeling verhuur krijgt ermee te maken, op het moment dat ze een woning opnieuw willen verhuren in een wijk die negatief in de krant heeft gestaan. Mijn collega’s en ik van sociaal beheer en dagelijks onderhoud zagen al die gevolgen en namen initiatief. We lieten anti-inbraakstrips plaatsen op de algemene toegangsdeuren tot bergingsgangen. Met als gevolg veel minder inbraken. Zo’n kleine, simpele ingreep maakt een groot verschil voor veel collega’s en bewoners.”
We zijn er ook voor mensen die over 50 jaar een woning zoeken
“Voorheen was ik vooral gericht op: ‘we hebben een probleem, en we hadden gisteren al een oplossing nodig’. Een pragmatische manier van denken. Nu is mijn werk veel abstracter. Het gaat om oplossingen voor vandaag, over vijf of tien jaar, en nog veel verder in de toekomst. We zijn er voor de mensen die nu bij ons wonen, maar ook voor de mensen die over 50 jaar een woning zoeken. We bouwen voor wel 100 jaar vooruit.”
Waar staat BrabantWonen voor en hoe sluiten onze woningen daarbij aan?
“Daardoor komen we regelmatig in een spagaat terecht. Bijvoorbeeld bij sloop en nieuwbouw. Enerzijds verdwijnen huizen waar mensen nog fijn wonen – soms al 25, 30 of zelfs 40 jaar. Voor hen moet je het ook goed doen. Anderzijds zorgen we door te slopen en de nieuwe wijk slimmer in te richten voor veel extra woningen voor mensen die in de toekomst een plek zoeken. Mijn directe collega’s en ik kijken op strategisch niveau waar wij als BrabantWonen voor staan en hoe we ons woningbezit daarbij laten aansluiten. Zodat we er zijn voor al onze doelgroepen, vandaag en in de toekomst. En zodat onze acties passen bij onze duurzaamheidsambities, denk aan circulair ondernemen, en bij de veranderende woonvraag, bijvoorbeeld prettig langer thuis wonen met zorg.”
Ik help collega’s graag bij het uitvoeren en uitdragen van ons beleid
“Ik wil dat we onszelf recht in de ogen kunnen blijven kijken. We moeten goed kunnen uitleggen wat we doen en waarom we het doen, hoe vervelend de boodschap soms ook is. Daaraan kan ik met mijn praktische kennis en ervaring uit eerdere functies een belangrijke bijdrage leveren. Mijn link met de mensen die ons beleid uitvoeren helpt me om dat beleid werkbaar te houden. Zij moeten ons beleid en strategie uitdragen en uit kunnen leggen. Want zij praten iedere dag met de bewoners. Daar help ik ze bij. Andersom leer ik van ze en luister ik graag naar hun input voor ons beleid. Niemand van ons kan het alleen.”