Nieuwe geveltuintjes met inheemse planten: “echt een upgrade van de straat”
alle verhalen 10/10/2024

Nieuwe geveltuintjes met inheemse planten: “echt een upgrade van de straat”

Op 5 oktober was het zover! We deelden samen met de gemeente planten uit aan bewoners van de Runstraat in Den Bosch, voor in hun gloednieuwe geveltuintjes. Wat begon als een actie tegen afvaldumping, eindigde in een frisse, groene en veilige straat. Het aanpakken van de geveltuintjes zorgde voor een mooie samenwerking tussen de gemeente, de opbouwwerker van Farent, BrabantWonen en de bewoners van de Runstraat. Wijkbeheerder Vivian en bewoner Roy kijken terug op een geslaagd project. 

In actie tegen afvaldumping

“In de Runstraat hadden we veel last van afvaldumping. Dat is niet bepaald fris, en het opruimen kost veel geld”, vertelt Vivian. Daar moest verandering in komen, vond ze. “Ik riep alle bewoners in een brief op om het te blijven melden, om het probleem zo samen op te lossen. En om ideeën te delen om de straat op te fleuren.”

Dat zag Roy wel zitten. “Ik vond dat de straat wel wat groener en veiliger kon.” Daar konden de andere bewoners zich wel in vinden. Vivian: “Veel bewoners waren positief over de aanleg van geveltuintjes. En ze kwamen ook met veel andere goede ideeën om de straat veiliger en groener te maken.”

Boomspiegels, hegjes en ‘slow-poppetjes’

“Om al die goede ideeën vorm te geven organiseerde we meerdere sessies met de buurt”, vertelt Vivian. “Daaruit bleek dat er veel vraag was naar het vergroten van de open stukjes grond rond de stam van de bomen - de zogenaamde boomspiegels. En naar hegjes tussen de parkeervakken en de stoep.”

Met die oplossingen vingen ze gelijk twee vliegen in een klap, volgens Roy. “Het maakt de straat groener én het zorgt voor meer veiligheid. De kinderen kunnen straks niet meer zo de straat oprennen tijdens het spelen. En sinds kort staan er van die gele poppetjes met ‘slow’ erop. Een goed initiatief!”

Om al die goede ideeën uit te voeren was wel de hulp van de gemeente nodig. Vivian: “Ik ben met de wijkregisseur en de wijkmanager een rondje gaan lopen door de straat. En heb ze laten zien wat de bewoners graag wilden. Gelukkig zagen zij dit ook gelijk zitten.”

Inheemse planten

“Nadat de plannen rond waren, zijn we begonnen met de aanleg van de geveltuintjes. Normaal gesproken maken wij de grond klaar, en kopen bewoners vervolgens zelf plantjes. Maar dat was dit keer niet nodig. Bewoners kregen via een subsidie inheemse planten van de gemeente. Dat zijn planten die hier van zichzelf thuis horen en erg goed zijn voor de biodiversiteit”, zegt Vivian. Roy: “Het is fijn dat de gemeente hierin ook hun steentje bijdraagt en op deze manier meedenkt!”

Ook Vivian is blij met de hulp en inzet van de gemeente: “Het is super om te zien dat dit soort mogelijkheden er zijn bij de gemeente. Het zorgt ervoor dat de bewoners gelijk aan de slag kunnen met hun geveltuintje. En ook nog eens met planten die hier thuishoren!”

Veilig en groen

“Ik hoop echt dat ook die hegjes er komen en dat ze de boomspiegels aanpakken. Daarmee verbetert echt het straatbeeld, wordt het minder stenig. En met de geveltuintjes ziet het er gewoon net iets frisser uit. Echt een upgrade van de straat!” vindt Roy. “En ach, dat tuinonderhoud is wel leuk om te doen. Hoort er ook gewoon bij!”

En het afvalprobleem? Vivian: “Sinds we dit hele project zijn begonnen hebben we geen afvaldumping gehad. We weten niet of het toeval is, maar het is hoe dan ook fijn! Het is überhaupt mooi om te zien welk effect dit soort projecten hebben op een buurt. Het zorgt voor verbinding en onderling contact tussen de bewoners.”

Heeft u ook interesse in een geveltuintje? Leuk! Dat zorgt voor groen in de wijk, en is goed voor de afvoer van water. We helpen u graag. Spreek uw wijkbeheerder aan, of klik op de link hieronder voor meer informatie.

Meer informatie