- A
- A
- A
Thorwald kreeg hulp bij zijn tuin: “Eindelijk weer netjes!”
Thorwald woont al vijf jaar in de buurt Aawijk in Den Bosch. Zijn tuin vormde voor hem altijd een uitdaging. De natuur had alles overgenomen en het leek lastig om er wat moois van te maken. Totdat wijkbeheerder Vivian van BrabantWonen en een opbouwwerker van Farent bij hem aanbelden om te helpen. “Ik was meteen enthousiast”, vertelt Thorwald. “Aangeboden hulp moet je waarderen, dacht ik.”
Thorwald is niet de enige in de wijk die moeite heeft met het bijhouden van de tuin. Daarom startten we bij BrabantWonen het project ‘Aanpak Verwaarloosde Tuinen’. Dit is een initiatief samen met woningcorporatie Zayaz, maatschappelijke organisatie Farent en natuurinitiatief Transfarmers. Samen zorgen we voor een frisse start voor bewoners met ‘verwaarloosde’ tuinen. Zo voorkomen we overlast. En zorgen we ervoor dat het toch mooi groen blijft in de wijk.
“We zien soms tuinen die wat aandacht nodig hebben”, zegt Vivian. “Wij willen bewoners helpen als zij dat willen. Vaak is er een reden waarom iemand de tuin niet bijhoudt. En door te helpen, komen we ook in contact met de bewoners.”
Samen aan de slag
Sophie van Transfarmers kwam bij Thorwald langs om een plan te maken. Zij coördineert de ‘buurthoveniers’. Dat zijn vrijwilligers uit de buurt die de tuinen samen met bewoners opknappen. Thorwald was ontzettend blij met die hulp. “Ik had al heel lang plannen voor de tuin, maar het lukte mij zelf niet om eraan te beginnen”, vertelt Thorwald.
Vooral bij het zware werk kon Thorwald de hulp goed gebruiken. Toen hij wist dat er hulp zou komen, kocht hij een grasmaaier. “Een goed begin is het halve werk”, dacht hij.
Maar tijdens een testrondje verwondde hij zijn vinger. “Ik heb alleen met kleine dingen kunnen helpen”, lacht hij. “Daarom was ik extra blij dat de buurthoveniers er waren voor het échte werk.”
Vrijwilligers maken het verschil
Voor Thorwald leverde de hulp hem een opgeruimde tuin op. En hij hield er meer contacten in de buurt aan over. Veel van de vrijwillige buurthoveniers hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik vind het geweldig dat zij worden betrokken”, zegt Thorwald enthousiast. “Zij helpen mij en worden zelf ook geholpen door dit soort projecten. Heel mooi om te zien.”
Voor het project vraagt BrabantWonen de bewoners om een kleine bijdrage. “We willen dat iedereen mee kan doen”, legt Vivian uit. “Daarom kijken we per bewoner wat mogelijk is. Het belangrijkste is dat de tuinen netjes worden. Zodat mensen zich weer thuis voelen in hun buurt.”
Meer dan een opknapbeurt
Nu de tuin is opgeruimd, gaat Thorwald zelf aan de slag met het onderhoud. Hij kijkt uit naar de zomer. Dan kan hij echt weer van zijn tuin kan genieten. De hulp van BrabantWonen heeft hem een goede start gegeven. “Ik ben heel tevreden met hoe BrabantWonen me heeft geholpen”, zegt Thorwald. “De tuin is nu netjes. En ik ga proberen om dat zo te houden.”
Naast hulp in de tuin, helpt het project ook op andere manieren. “Als je met elkaar in gesprek gaat, leer je elkaar pas echt kennen”, zegt Vivian. “Dan hoor je de reden waarom de tuin er niet netjes uitziet en kun je meedenken over andere oplossingen.” Zo kijkt Farent nu mee of Thorwald op andere gebieden nog steun nodig heeft.
Vivian ziet dat het project goed werkt voor bewoners zoals Thorwald. Ze kijkt uit naar de volgende tuinen: “We zijn nu een half jaar bezig en zien al veel mooie resultaten. Die resultaten komen doordat bewoners zelf écht willen. Door hun enthousiasme en goede moed is dit project succesvol en behouden we groen in de wijk.”
Wil jij jouw tuin ook een opknapbeurt geven, maar weet je niet hoe? Neem dan contact op met jouw wijkbeheerder. Dit kun je ook doen als je merkt dat je buren hulp kunnen gebruiken.