- A
- A
- A
Idee van bewoner zorgt voor groene ontmoetingsplek
Sinds deze zomer kunnen de bewoners van de Havensingel in Den Bosch gebruik maken van een fijne ontmoetingsplek. Op de binnenplaats van de 28 appartementen maakten de bewoners samen met social designbureau Tante Netty en wij het Havensingel Hoofdkwartier. Initiatiefnemer en bewoner Stacey van Roosmalen vertelt hoe ze in het najaar van 2022 op dit idee kwam.
“Toen ik hier kwam wonen was ik heel erg blij met de gezamenlijke binnentuin. Er was alleen niet echt iets waardoor we er ook echt gebruik van konden maken. Daar moest verandering in komen, vond ik”, vertelt Stacey. “Ik had nog ergens een oud bankje staan. Die heb ik samen met mijn buurvrouw in de binnentuin gezet. Maar we vonden dat het beter kon. Iets gezamenlijks, dat van alle bewoners is, zorgt ervoor dat het een plek van ons allemaal wordt.”
Daar kon Wim van de Wiel, wijkbeheerder bij BrabantWonen zich wel in vinden. “Ik was erg blij toen Stacey dit idee opperde. Als bewoners een gezamenlijke plek hebben om elkaar te ontmoeten, leren ze elkaar ook beter kennen. En dat verbetert de leefbaarheid in de wijk.”
Fijne ontmoetingsplek
Nu, twee jaar later, staat er in de binnenplaats een gezellig zitje met planten dat wordt gebruikt door de bewoners. Stacey: “Zelf zit ik hier regelmatig met de buurvrouw of met vrienden. Ook andere bewoners maken er gebruik van.” Wim is net zo blij met het eindresultaat: “Dankzij deze actie is de gezamenlijke binnenplaats veel levendiger geworden. Een ontmoetingsplaats als deze zorgt ervoor dat de bewoners makkelijker in contact komen met elkaar. En dat bewoners elkaar weten te vinden, als ze hulp nodig hebben.”
Het Hoofdkwartier is meer dan een ontmoetingsplek, vindt Stacey. “De binnenplaats ziet er nu een stuk gezelliger en groener uit. Dat werkt uitnodigend. Niet alleen om af te spreken met elkaar of vrienden, maar ook om op te sporten bijvoorbeeld. En het valt mij echt op dat sinds het Hoofdkwartier er staat, er minder zwerfafval ligt op de binnenplaats. Het voegt dus veel toe.”
Groen en gezellig
De bewoners bedachten samen met social designbureau Tante Netty hoe het eruit moest komen te zien. Stacey: “Vanaf het begin werden we betrokken bij het ontwerp. Tijdens verschillende activiteiten en via een prikbord konden we ideeën leveren voor de vorm en kleur. Het is fijn dat er echt moeite werd gedaan om er samen iets van te maken”.
“Dankzij de bewoners en Tante Netty is de binnentuin echt een stuk minder stenig”, vertelt Wim. “De planten maken het niet alleen gezellig, ze zorgen ook voor vergroening. Daardoor hebben dit soort initiatieven vanuit bewoners op meerdere vlakken een meerwaarde.”
Mooi resultaat
“Ik vind het een mooi voorbeeld van hoe ideeën van bewoners bijdragen aan de leefbaarheid en vergroening in de wijk. Ik hoop dat de bewoners er ook samen gebruik van blijven maken, en elkaar blijven leren kennen en ontmoeten”, vertelt Wim.
Ook Stacey is blij met het eindresultaat: “De binnentuin is uitnodigend, groen en gezellig. Ik ben blij dat ik samen met mijn buurvrouw het initiatief heb genomen. En dat dit allemaal mogelijk was vanuit BrabantWonen. We hebben die binnentuin niet voor niks!”