- A
- A
- A
Een duurzamer thuis voor Anja en Marleen
Aan de rand van Berlicum, omringd door uitgestrekte Brabantse natuur, ligt De Hopstrepen. Een gezellige straat met zestien huizen, die allemaal een opknapbeurt konden gebruiken. Samen met aannemer Caspar de Haan verbouwden we ze in vier maanden tijd. Bewoonster Anja en haar buurvrouw Marleen delen hun ervaring.
Een flinke klus
Van spouw- en vloerisolatie, tot een nieuwe voor- en achtergevel, zonnepanelen, dakisolatie, warmtepompen én de optie tot nieuwe keukens en badkamers. De huizen op De Hopstrepen zijn van top tot teen aangepakt. “Het was een flinke verbouwing”, vertelt Anja, die nu zes jaar in De Hopstrepen woont. “Dat was ook wel nodig: het tochtte in huis, en in de badkamer en keuken leek het of de tijd had stilgestaan. Mijn man en ik stonden op het punt om de badkamer zelf te gaan verbouwen, dus de renovatie kwam als geroepen.”
Ook buurvrouw Marleen was blij toen de renovatie begon. “In de twintig jaar dat ik hier woon, heb ik het helemaal naar mijn eigen smaak gemaakt. Ik heb altijd wel iets om handen. Maar het échte onderhoud, zoals de tocht verhelpen, ligt toch bij BrabantWonen”, vertelt ze. Hans de Haan, projectopzichter van BrabantWonen, vult haar aan: “Daarom begonnen we in september 2023 met renoveren. We starten altijd met een ‘warme opname’. Dan gaan we bij bewoners langs, en mogen ze aangeven wat ze graag willen laten doen.”
Naar eigen wens
Zo kozen Anja en haar man ervoor hun keuken te renoveren. “We wilden een grotere keuken dan de standaardkeuken”, zegt ze. “Iedereen van BrabantWonen dacht actief met ons mee. We kregen de vrijheid om het naar eigen smaak te maken, en de extra kosten hiervoor werden vergoed.” “En ging er een keer iets mis, dan werd het altijd weer opgelost”, vult Marleen haar aan. Haar overkapping in de tuin moest eruit, toen de achterpui werd geplaatst. “Hans beloofde mij dat ik er een nieuwe voor terugkreeg. En hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat dat goedkwam.”
Toch vraagt zo’n verbouwing veel van bewoners. “Het was elke dag een vol huis”, vertelt Marleen. “En dat was vaak best even schakelen. De deur werd platgelopen en ze waren continu overal bezig. Maar, het hoort erbij.”
Hans: “De bewoners van De Hopstrepen hebben veel voor hun kiezen gehad, maar hebben het onwijs knap volgehouden. Ze zijn weerbaar, en de sfeer bleef altijd goed. Petje af.”
Duurzamer wonen
En het resultaat? Dat mag er zijn. De Hopstrepen ligt er met haar vernieuwde voorgevels fris bij. En met een geïsoleerd huis, een warmtepomp en zonnepanelen, besparen Anja en Marleen ook flink op hun energierekening. “Ik had bericht van mijn energieleverancier: mijn maandbedrag mag nu al omlaag”, aldus Anja. “Dat is een goed teken.” Daarop geeft Marleen aan dat ze door de zonnepanelen een stuk bewuster met energie omgaat. “Als de zon schijnt, draai ik een wasje. Dat scheelt in verbruik en dus in kosten.”
Nu hun huizen een nieuwe badkamer en keuken hebben én goed geïsoleerd zijn, zitten Anja en Marleen nog lang goed op De Hopstrepen. Dat is duurzaam wonen, voor nu én de toekomst. “Ik ga helemaal nergens meer heen!” sluit Marleen af. “Behalve als ik met de camper op vakantie ga, dan.”