natuurlijk samen
natuurlijk samen
natuurlijk samen
natuurlijk samen
natuurlijk samen
natuurlijk samen
natuurlijk samen
natuurlijk samen
natuurlijk samen
natuurlijk samen
natuurlijk samen
natuurlijk samen
nieuwsoverzicht 28/08/2024

Vliegende start voor EKP

’s-Hertogenbosch - De nieuwste stadswijk van ’s-Hertogenbosch kent een vliegende start. In fase 1 komt een diverse invulling voor studenten, sociale huur, koop en vooral ook voor het middensegment. Hiervan is de de bouw in voorbereiding is. BrabantWonen neemt de huurwoningen in EKP voor haar rekening. Deze zomer hebben we de drie woongebouwen De Leeuw, Dony en Van Eyk van ontwikkelaar SDK Vastgoed aangekocht. Met deze aankoop worden 273 betaalbare huurappartementen toegevoegd aan de nieuwe wijk die gerealiseerd wordt in de Bossche Spoorzone. De 273 huurappartementen, waaronder 81 studio’s voor studenten, zijn bestemd voor de sociale verhuur en voor de middeninkomens.

Aankoop huurwoningen

De drie appartementengebouwen die we hebben aangekocht, vormen samen met de koopwoningen in woontoren Dubois, fase 1 van EKP. De gebouwen worden omsloten door twee grote daktuinen. Voor de zomer is gestart met de verkoop van de appartementen in Dubois. Vanaf 5 september gaan ook de laatste appartementen van fase 1 in verkoop. Samen met de huurappartementen krijgt EKP zo een divers woningaanbod voor verschillende doelgroepen. De aankoop door BrabantWonen is een belangrijke stap in de transformatie van het voormalige EKP-terrein naar een bloeiende, toekomstgerichte stadswijk.

Vliegende start

Met de huurwoningen in De Leeuw, Dony en Van Eyk komen er op EKP woningen in alle segmenten, voor diverse doelgroepen. De realisatie van EKP komt hierdoor snel dichterbij. Maar ook de doelstelling om een levendige en diverse wijk te creëren wordt zo werkelijkheid. EKP maakt hiermee een vliegende start! Naar verwachting start de bouw eind 2024. De bouw neemt ongeveer 2,5 jaar in beslag.

Niels Langenhuizen, van SDK Vastgoed, is verheugd over deze belangrijke stap in de ontwikkeling van EKP: "We zijn enorm trots dat we samen met BrabantWonen 401 woningen kunnen toevoegen voor een brede groep woningzoekenden in Den Bosch. Dit project getuigt van lef en doorzettingsvermogen, waar straks veel mensen met plezier gaan wonen." Dit bevestigt Harrie Windmüller, bestuurder van BrabantWonen: “We kunnen nu op deze bijzondere plek, zo vlakbij het centrum van ’s-Hertogenbosch, een zeer groot aantal huurwoningen toevoegen, voor diverse doelgroepen. Dus niet alleen voor mensen met een laag inkomen, maar juist ook voor de middeninkomens en studenten. Zo ontstaat er een nieuwe levendige buurt in de Spoorzone”

Bijzondere namen

De woongebouwen op EKP zijn ontworpen door Studioninedots en zijn vernoemd naar prominente kunstenaars die verbonden zijn aan de Bossche Kunstacademie. Het gebouw De Leeuw is vernoemd naar Marius de Leeuw, een bekroonde beeldend kunstenaar en docent. De Leeuw is bekend om zijn glas-in-loodramen en wandschilderingen. Deze werken zijn nog steeds in Den Bosch te bewonderen.

Woontoren Dony eert Julianus Josephus Dony, die als directeur van de Kunstacademie en ontwerper van vele Bossche gebouwen (waaronder de iconische Drakenfontein) een blijvende invloed heeft op de stad.

Het meest zuidelijke gebouw, Van Eyk, draagt de naam van Ria van Eyk. Ria van Eyk is een veelzijdige kunstenares en docente aan diverse kunstacademies en is onder meer bekend van haar 'Sterrenhemeltapijt' in het Paleis op de Dam.

Dynamische wijk

EKP wordt een inclusieve stadswijk het de noordelijk deel van de Bossche Spoorzone, waar creativiteit en duurzaamheid centraal staan. De voormalige postsorteerhal wordt verbouwd tot KuBus (Kunst & Business), waar de kunstacademie St. Joost School of Art and Design een permanent thuis krijgt. Daarnaast wordt de wijk autoluw, met veel aandacht voor biodiversiteit en groen. Gericht op de dynamische stedeling, wordt EKP een bruisende leefomgeving waar onderwijs, werk en ontspanning naadloos in elkaar overgaan.

  • Delen