Meer woningen, sterkere buurten en duurzaam wonen in ’s-Hertogenbosch
’s-Hertogenbosch, 13 december 2024 - De Bossche woningcorporaties BrabantWonen, JOOST, Mooiland, Zayaz, gemeente ’s-Hertogenbosch en het Stedelijk Huurders Platform (SHP) hebben hun ambities voor 2025 vastgelegd in de Uitvoeringsagenda Prestatieafspraken. Deze afspraken zijn gericht op het verder verbeteren van de slaagkans op een woning, het versterken van de leefbaarheid in buurten en het bevorderen van duurzaam en gezond wonen.
Meer betaalbare woningen en meer kans voor jongeren en starters
Het realiseren van meer betaalbare woningen blijft het belangrijkste doel. Tot 2030 willen de partijen minimaal 3.150 sociale huurwoningen en maximaal 1.000 middenhuurwoningen toevoegen in ’s-Hertogenbosch. In 2025 blijven we ons volop inzetten om de productie van betaalbare woningen op peil te houden.
Daarbij zien we dat met name jongeren en starters bijzonder moeilijk aan een woning kunnen komen. Om hen extra slaagkansen te bieden, zetten we onder andere in op het splitsen en delen van bestaande woningen, het bouwen van nieuwe woningen specifiek voor starters en jongeren en voldoende aanbod van lotingwoningen.
Beter benutten van bestaande woningen
We streven ernaar om bestaande woningen van de woningcorporaties beter te benutten om woningzoekenden een thuis te bieden. We starten met nieuwe initiatieven om woningdelen, hospitaverhuur en kamergewijze verhuur mogelijk te maken. Dit moet ervoor zorgen dat in 2025 minimaal 50 extra huishoudens een woning krijgen. Ook senioren krijgen hulp om door te stromen naar een appartement. Daardoor komen er meer eengezinswoningen beschikbaar. Dat doen we onder andere met de 65+ Verhuisregeling.
Goed wonen voor ouderen
Gemeente, de Bossche corporaties en het SHP nemen de adviezen die volgen uit het burgerberaad ter hand. We benutten buurtgericht kansen bij nieuwbouw om doorstroming van ouderen te bevorderen, zetten in op meer mogelijkheden voor gemeenschappelijk wonen en kijken hoe de stap tot verhuizing voor ouderen kleiner gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld door financiële maatregelen (huurgewenning), communicatie (proactief aanbod) en ondersteuning (zoals bijvoorbeeld een verhuisservice).
Buurten en wijken sterker maken
De gemeente en de woningcorporaties blijven werken aan het verbeteren van buurten. Dit doen ze door samen te werken met andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg en energiebesparing. Projecten zoals Zorgzaam ’s-Hertogenbosch en de integrale buurtaanpak in de Hambaken en de Gestelse buurt laten al goede resultaten zien. We maken in 2025 verdere afspraken over een integrale aanpak op de Hambaken. Daarin brengen we alle projecten en opgaven uit de wijk, zowel fysiek als sociaal, met elkaar in verbinding.
Een gezamenlijke aanpak op sloop en nieuwbouw
's-Hertogenbosch heeft veel naoorlogse woningen. Deze woningen kunnen vanwege de technische staat niet altijd goed verduurzaamd of gerenoveerd worden. Daarom is de keuze voor sloop en nieuwbouw vaker aan de orde. Sloop is voor de zittende huurders ingrijpend. Zorgvuldigheid naar hen staat voorop.
Met nieuwbouw kunnen bewoners rekenen op een kwalitatief goede en duurzame woning. Ook kunnen we perspectief bieden aan woningzoekenden omdat er meestal meer woningen terugkomen. Met nieuwbouw verbeteren we ook de kwaliteit van wijken en buurten.
Om de druk op de woningmarkt niet onnodig op te laten lopen, worden er afspraken gemaakt over fasering en afstemming van de plannen op gemeentelijk niveau. Om de rechten van betrokken huurders goed te borgen komt er één bewonersverhuisregeling, waarin aandacht is voor onder meer vervangende huisvesting en vergoedingen. Uitgangspunt is dat sloop-nieuwbouw bijdraagt aan de vraagstukken op de woningmarkt, het verbeteren van Bossche buurten en het individuele woongenot van de betrokken huurders.
Duurzaam en gezond wonen
In 2025 worden er 2.600 woningen verduurzaamd. Dit zorgt voor lagere energiekosten en een gezondere leefomgeving zonder schimmel of vocht. De huur blijft hetzelfde, zodat huurders niet meer gaan betalen. Ook werken we samen aan een Duurzaamheidsakkoord 2.0. Daar spreken we maatregelen af op het gebied van energiebesparing, klimaat en hergebruik van materialen.