"Samen maken we de buurt groener"
alle verhalen 10/10/2023

"Samen maken we de buurt groener"

Brandende hitte, stenen en weinig planten, vogeltjes en insecten. Jelle van Os had schoon genoeg van dit stadsbeeld. Daarom besloot de Bosschenaar na zijn studie milieukunde aan de HAS zijn eigen bedrijf op te zetten: Uniflower. Zijn doel? Samen met burgers steden in Nederland groener maken. Toen Jelle tijdens een van onze jongerenbijeenkomsten opperde om plantenpiramides neer te zetten in de stad, had onze woonconsulente Dyonne van den Berg daar wel oren naar. Samen vertellen ze over dit groene project.

Ambitie

Jelles passie voor duurzaamheid zat er van jongs af aan al in. Een studie milieukunde was dan ook een logische keuze. Maar zijn ambitie ging verder dan rapporten schrijven. Jelle: “Tijdens mijn studie merkte ik dat verslagen en ideeën vaak in een la verdwenen. Zonde! Het motiveerde me om een product te ontwerpen waar mensen écht wat aan hebben. Zo kwamen Uniflower en de plantenpiramides tot stand.”

Plantenpiramides

Wat plantenpiramides zijn? “Grote, groene piramidevormige stellages met meerdere plantenbakken en een doorlopende watervoorziening. Er zit een watertank in met een pomp. Als je die één keer per maand bijvult, blijft dat water rondgaan langs de plantenbakken. Zo zijn de piramides zuinig met water en makkelijk in onderhoud.”

Toen de jonge ondernemer begin dit jaar aansloot bij een jongerenbijeenkomst van BrabantWonen, ontmoette hij Dyonne. De woonconsulente vertelt: “Duurzaamheid staat hoog op ons prioriteitenlijstje. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe dingen om uit te proberen.” De twee spraken af om ideeën uit te wisselen. En zetten afgelopen mei samen een plantenpiramide neer aan de Händelstraat in ’s-Hertogenbosch.

Gezondheidsvoordelen

Het is een groen gezicht aan de Händelstraat! De planten fleuren de omgeving op en zorgen voor verbinding tussen bewoners. Maar dat zijn niet de enige voordelen. De piramides zijn ook goed voor de gezondheid! Jelle: “Plantenpiramides stimuleren biodiversiteit. Je kan in de bakken veel verschillende planten kwijt. Daar komen dan weer insecten op af die ook andere planten bestuiven. En hoe meer planten in de stad, hoe schoner de lucht en hoe kleiner de kans op hittestress.”

Hitte kan resulteren in gezondheidsproblemen. Met name bij oudere mensen. Volgens Jelle werkt een omgeving met veel stenen dan niet mee. “Maar een groene omgeving juist wel! Planten zorgen voor verkoeling. Ze nemen vocht uit de lucht op en verspreiden dit als een soort nevel. Daardoor gaat de temperatuur omlaag.”

Oproep

Jelle is trots op het resultaat: “Met dit project kwam mijn idee voor het eerst tot leven. Tof om te zien!” Inmiddels werkt hij voor verschillende gemeentes. En hoopt hij dat er nog veel meer volgen. “Mijn oproep aan iedereen is om gewoon te starten. Kijk eens naar de kleine aanpassingen die je kan doen. Hopelijk kan ik met mijn product het vuurtje bij anderen aanwakkeren!”

Goed idee?

Hebben jij en je buren ook een idee om jullie buurt te vergroenen? Of om bijvoorbeeld met kunst, cultuur of sport aan de slag te gaan? Dan ondersteunen we dat graag! Kijk voor de mogelijkheden op onze pagina's over het leefbaarheidsbudget of het buurtfonds.

Als je graag aanwezig bent bij onze volgende jongerenbijeenkomst, houd dan onze social media in de gaten voor nieuwe data!

Meer informatie